capsuni

capsuni

duminică, 9 februarie 2014

PLACINTA CU DOVLECEI SI SUNCA





Incep prin a scrie ca nu am fost niciodata prea prietena cu dovleceii. In afara de cei pane, nu puteam sa-i vad, in nici un fel de mancare. Totul pana la aceasta placinta aperitiv... unde ne-am imprietenit pe viata.
Este o reteta care se regaseste pe masa noastra la toate aniversarile si petrecerile,  unde ne reunim cu toata familia si este apreciata de fiecare data.
Este  un aperitiv destul de bogat in calorii, dar merita.
Reteta am gasit-o pe site-ul Gourmandine.

Ingrediente:

1 kg dovlecei- de preferabil din cei mici, ca sa se poata folosi cu tot cu coaja
1 ceapa mare
1 ardei kapia rosu- optional
150 g faina
1 plic praf de copt
6 oua
o cutie branza Almette cu smantana
200 g smantana
300 g sunca
200 g cascaval
80 ml ulei
sare, piper
boia de ardei dulce- pentru ornat
optional: felii de rosii, masline, ardei gras etc.- pentru ornat


 Taiem cubulete ceapa, ardeiul kapia, sunca si dovleceii. Dovleceii, daca sunt mici merg taiati cu tot cu coaja.




Se pun la calit, in putin ulei, mai intai ceapa, apoi ardeii, sunca, iar la final dovleceii. Tinem pe foc, pana cand dovleceii devin sticlosi, dar amestecam destul de des, sa nu se prinda de tigaie. Dupa ce s-au facut, punem compozitia intr-o strecuratoare si lasam sa se scurga bine  si sa se raceasca, in acelasi timp.


In timp ce calim legumele, dam pe razatoare cascavalul.



In timp  ce se racesc legumele calite, intr-un castron mai mare, punem ouale intregi si le batem bine. Adaugam uleiul, smantana, branza Almette si amestecam bine. Faina o amestecam cu praful de copt si o punem peste compozitia de oua, amestecand bine. La sfarsit punem cascavalul ras. Condimentam cu piper si sare. In functie de cat de sarat este cascavalul, punem sare.



 Dupa ce legumele s-au racit, le adaugam in compozitia cu oua si omogenizam bine totul.
Ungem o tava cu ulei si tapetam cu faina ( eu am folosit o tava ceramica si doar am uns cu ulei... nu s-a lipit deloc), apoi punem compozitia in ea. Putem orna deasupra cu felii de rosii, ardei gras, masline... iar pe toata suprafata, presaram boia de ardei dulce.



Bagam tava in cuptorul preincalzit si o tinem 50- 60 de minute, la 180 de grade, pana se rumeneste frumos pe deasupra.


 Este foarte buna si merita incercata.
Pofta buna!






3 comentarii:

  1. Angela, mereu spun ca nu mai fac nimic, dar pofta ma tradeaza si uite asa se duce dieta mea... dar sa stii ca e tare buna placinta asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Te cred...la cum arata ,nu poate fi ,decat ...buna!

    RăspundețiȘtergere