capsuni

capsuni

vineri, 28 noiembrie 2014

GALUSTE CU PRUNE




A trecut mult timp de cand nu am mai trecut pe aici, dar noul loc de munca, mi-a scurtat considerabil timpul liber. Asa ca pentru reintoarcere, chiar daca a trecut vremea prunelor, vin cu una din retele mele preferate, si anume, galuste cu prune. Imi plac foarte mult, as manca dimineata, la pranz si seara, fara a mai cere nimic altceva.Chiar daca nu am reusit sa fac de cate ori am dorit, tot mi-am satisfacut pofta de vreo 3 ori, in aceasta toamna.

Ingrediente:

5-6 cartofi mai mari
3-4 linguri cu gris
8 linguri cu varf, cu faina
1 praf de sare
2 oua

Pesmet:
1 lingura ulei floarea soarelui
 40 g unt
200 g pesmet
150 g zahar tos
1 plic zahar vanilat

prune
scortisoara

Pesmetul: se incinge intr-o tigaie uleiul, dupa care se pune untul. Cand acesta s-a topit, se adauga pesmetul si amestecam mereu, sa nu se arda. Se tine pe foc, pana capata o culoare aurie. Cand este gata, se ia tigaia de pe foc, iar pesmetul se pune intr-un vas si se amesteca cu zaharul tos si plicul cu zahar vanilat.



Cartofii se fierb in coaja. Se curata calzi, iar apoi se zdrobesc bine.



Se adauga 2 oua intregi, un praf de sare, 3-4 linguri cu gris si cele 8 linguri cu varf ,cu faina. Se amesteca toate, obtinandu-se un aluat molcut si lipicios.
Intre timp se pune intr- o oala adanca, apa la fiert. Inainte de a da in clocot, se pune o lingura rasa cu sare.
Cat timp se incalzeste apa, se spala prunele, se scot samburii, iar dupa preferinta, se pot presara inauntru cu scortisoara ( eu pun cat mai multa, deoarece imi place aroma ei ).




Din aluatul de cartofi, se rup bucatele, cat sa poata acoperi pruna. Punem fructul in mijloc si inchidem galusca.



Cand apa clocoteste, punem galustele. Se fierb, pana cand se ridica singure la suprafata. Este posibil sa se lipeasca de fundul oalei, asa ca dupa cateva minute este bine sa verificam cu o spatula, daca sunt prinse de vas sau nu. Din momentul in care s-au ridicat la suprafata, le mai fierbem 10 minute.

 Se tavalesc bine prin pesmet si se servesc cu placere!

Sunt bune reci, dar eu nu am niciodata  rabdare si mananc o serie buna de galuste calde, chiar fierbinti.





5 comentarii:

  1. oau! osa le incerc si eu ...cred ca se pot face si cu prune congelate ....multumesc ..dana

    RăspundețiȘtergere
  2. Dana, nu am incercat niciodata cu prune congelate, dar cred ca nu are de ce sa nu iasa. Eu de-abia astept sa apara prunele romanesti pe piata, nu cele din supermarket, ca sa fac din nou.
    Sunt curioasa daca ai incercat cu cele congelate.

    RăspundețiȘtergere
  3. DA,SUNT Mari Ciontescu.SUNT DIN CRAIOVA,JUD.DOLJ ROMANIA

    RăspundețiȘtergere
  4. PE FACEBOOK,ESSINGER SI WHATSAPP SUNT:Mari Ciontescu.FOTOGRAFIA MEA DE PROFIL ESTE UN TRANDAFIR ALB

    RăspundețiȘtergere