capsuni

capsuni

vineri, 27 decembrie 2013

TIRAMISU



Prajitura de pe masa noastra de Craciun, a fost acest tiramisu, care a devenit desertul preferat al casei.
Este prajitura la care am respectat intocmai ingredientele si la care nu am modificat, inclus sau exclus nici un ingredient. Rezultatul este... cel mai bun tiramisu, din cate am mancat pana acum.
Intr-adevar, are ceva mai multe ingrediente, dar merita tot efortul financiar si timpul petrecut in bucatarie.
Reteta este luata de pe blogul Iuliei, Gourmandine.
Din reteta postata, ies multe portii, caci musafirii vin si pleaca, dar si noi suntem pofticiosi. Se pot injumatati ingredientele, iar asa silueta nu are foarte mult de suferit.

Ingrediente:

Blatul:

2 pachete mari cu piscotuiri Savoiardi- 400 g pachetul
1 litru cafea preparata si racita



Crema:

8 galbenusuri
200 g zahar pudra- se opresc 5 lingurite
2 plicuri zahar vanilinat
50 ml lapte
4 fiole esenta rom
1 plic cappuccino classico-La Festa

500 ml frisca lichida- se opresc 5 lingurite
750 g mascarpone

5 lingurite ness

cacao pentru pudrat



Preparam 1 litru de cafea si o lasam la racit.

Crema:

Separam albusurile de galbenusuri, a 8 oua. Galbenusurile le punem intr-un castron, impreuna cu zaharul pudra ( din care am oprit 5 lingurite) si cu zaharul vanilinat. Mixam 3-4 minute, pana rezulta o spuma albicioasa. Adaugam fiolele de rom, plicul de cappuccino si 50 ml lapte.
Punem castonul cu acesta compozitie pe baie de aburi,  si amestecam cu telul 10 minute; zaharul se va topi, iar compozitia incepe sa se ingroase. Dupa 10 minute, dam la o parte si lasam sa se racesca bine compozitia.



Intre timp, oprim 5 lingurite din frisca lichida, iar restul o batem, pana se intareste bine.

Intr-un bol, punem cele 5 lingurite de ness, cu 5 lingurite de zahar pudra si 5 lingurite de fisca lichida si amestecam, pana se omogenizeaza.




 Intr-un castorn mare, se pune branza mascarpone si mixam pana se transforma intr-o crema. Peste mascarpone, turnam copmozitia de galbenusuri, rece- la temperatura camerei, si omogenizam bine.
Punem si amestecul de ness si frisca batura si amestecam usor, pana obtinem crema finala.



Incepem asamblarea prajiturii:

Inmuiem cate un piscot in cafeaua racita, dar operatiunea se face rapid, deoarece piscotul trage foarte repede cafeaua si riscam sa se inmoaie prea tare. Bagam piscotul in cafea si imediat il scoatem. Repetam acesta operatiune pana acoperim fundul tavii in care vom avea prajitura.


Crema o impartim in trei parti: doua egale si una mai mica- va fi ultimul strat. Intindem primul strat peste piscoturi.



Asezam al doilea strat de piscoturi, urmand aceeasi operatiune, ca cea de sus, apoi al doilea strat de crema.


Urmeaza al treilea strat de piscoturi si cea de-a treia parte de crema.



Se pudreaza cu cacao, mai multa sau mai putina, in functie de preferinte.

 


Am scris deja ca este in topul preferintelor noastre, nu?
Merita incercata!




                                                                                                                                                             










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu